[ad_1]
گفت و گو با مهندس سعید عالیخانی موسس و مدیر عامل شرکت آذین ماهان آویسا
برخی کشورهای پیرامونی و نیمه پیرامونی در جهان وجود دارند که مردمان آن آرزوی داشتن صنعتی داخلی دارند. از آن طرف کشورهای صنعتی و پیشرفته ای هستند که با کهنسالی روبرو شده و در راستای مقابله با مشکل تامین نیروی انسانی به مهاجرت پذیری رو می آورند.
در این میان، عدم انگیزه و نبود زیرساخت های لازم نیز سدهایی هستند در برابر اراده و خواستن ملت های توسعه نیافته. ایران ما سرشار از زیرساخت های طبیعی و معادن مختلف است، نیروی جوان و با انگیزه ای داریم که راه خود را پیدا کرده و با اراده و عزمی راسخ دروازه های علم و دانش را فتح می کند. ما صنعتی داریم که در بسیاری از بخش ها بدون هیچ پشتیبانی و تسهیلاتی راه خود را می پوید. صنعت امروز ما فقط پشتیبانی داخلی نیاز دارد. ملت و دولت دست در دست هم.
طرف صحبت امروز ما تولیدکننده ای است که تعصبش، سود ساده واردات را پس زده و باعث شده او راه دشوار تولیدات را برگزیند. مهندس سعید عالیخانی برای ما از تولیدات بکر، زحمات و خواسته هایش گفت، از شرکت و کارکنان و آینده ای که برای «آذین ماهان آویسا» در نظر دارد.
آذین ماهان آویسا
ما کار در عرصه ی صنعت چاپ را با واردات آغاز کردیم. در کنار دستگاه های مختلف چاپی که وارد می کردیم فویل های طلاکوب و نقره کوب و امثالهم یکی از پرمصرف ترین محصولاتی بودند که توسط ما از کشورهایی چون چین، کره و تایوان وارد کشور می شدند. حجم زیاد واردات محصولی این چنینی ما را به این فکر واداشت که چگونه می توان این فویل ها را در داخل کشور تولید کرد.
ساخت دستگاه های بزرگ و پیچیده ی چاپ نیازمند تکنولوژی بالایی بود و دست زدن به ساخت آن ها تفاوت زیادی با واردات نداشت، چرا که باید اکثر قطعات را (چون در داخل کشور امکان تولیدشان وجود نداشت) وارد می کردیم که در آن صورت یک مونتاژکار می شدیم و این کار نه ما را برند می کرد و نه سود مالی در پی داشت.
در این بین واردات حجم بالای فویل ها و احتساب ارزی که به واسطه ی آن ها از کشور خارج می شد غیرقابل تحمل بودند. کار در این رسته و سفرهای بی شمار به عموم کشورهای تولیدکننده و حضور در کارخانه ها به هنگام تولید باعث شده بود ما اشراف کاملی به انواع نمونه های فویل پیدا کنیم و دائم به این نکته فکر کنیم که چرا باید طای مملکت برای خرید این نوارهای طلایی رنگ هزینه شود. متوجه شده بودیم که تولید برخی دستگاه های چاپ در کشور ناممکن و ساخت بسیاری از آن ها صرفه اقتصادی ندارد اما واردات انبوه نوارهای فویلی چیزی نبود که برای ما قابل قبول باشد.
من به عنوان کسی که در کار واردات دستگاه های چاپ و دیگر ملزومات آن فعالیت داشته، بارها به کشورهای مختلف سفر کرده و فرهنگ های متفاوتشان را لمس کرده ام. می دیدم چینی ها، آلمانی ها، هندی ها، کره ای ها و دیگر کشورهایی که با آن ها مراوده داشتم با چه تعصبی کالاهای تولید داخل کشورشان را به مصرف می رساندند؛ آن ها برای مسافرت های کوتاه هم مدت حتی المقدور با خودشان غذا حمل می کردند و این نمونه ، نهایت رعایت حق هموطنانشان بود که ما را بیدار کرد و به فکر انداخت.
ما خیلی بر این مسئله تمرکز کردیم و با مطالعه، تحقیق و بررسی های دقیق پا در راه گذاشتیم؛ راهی بکر که هنوز کسی در کشور قدم به آن نگذاشته بود.
به گفته ی مسئولانی که ما را برای ادامه ی کار تایید و تشویق می کردند، بسیاری از افرادی که تا به حال برای این کار پیش قدم شده بودند با احتساب سرمایه ی لازم و درک مقتضیات کار از ادامه اش منصرف شدند.
فهم این نکته بود که ما را با علت سخت گیری ها و سنگ اندازی ها آشنا کرد؛ ما در بسیاری از مراحل کار راستی آزمایی شدیم تا توانستیم مجوز تاسیس شرکت و جواز تولید و پخش محصولات را به دست بیاوریم.
ستاره ای متولد می شود
آذین ماهان آویسا در تیر ماه ۱۳۹۵ تاسیس شد و با ورود و نصب دستگاه در کارخانه، گوی و میدان برای شروع کار فراهم شد. کارخانه ی ما با پنج هزار مترمربع مساحت و 30 نیروی استخدامی کار خود را آغاز کرد، اما تازه نوبت به آزمون و خطا رسیده بود. آذین ماهان آویسا اولین تولید کننده ی فویل های طلاکوب در کشور و خاورمیانه بود و ما هم به صورت تجربی کار را شروع کرده بودیم.
شرکت ها و تولیدکنندگان چینی، تایوانی و کره ای که ما عمده فویل های بازار خود را از آنجا تهیه می کردیم حاضر نبودند علم تولیداتشان را با ما به اشتراک بگذارند. طبعا شراکای ما وقتی از قصدمان آگاه شدند همگی با این کار مخالف بودند و آن را اتاف وقت و سرمایه می دانستند. در کشور خودمان هم وضع به همین منوال بود، مشتریان ما با آگاه شدن از نقشه ای که در سر داشتیم ما را منع می کردند و معتقد بودند با وضعیت نامتعادل اقتصادی موجود این کار ریسک بزرگی محسوب می شود و ضریب خطای بالایی دارد اما ما تصمیمان را گرفته بودیم و پشت تمامی ایست ها یک نایست به ما نهیب می زد.
انگیزه ای قوی در ما به وجود آمده بود که با کمک آن توانستیم از پس مراحل سخت کار به خوبی بربیاییم. اعضای گروه فنی ما سفرهای زیادی فرستاده شدند همچنین بسیاری از مهندسان کشورهای مختلف را به مجموعه دعوت کردیم تا سر انجام از مجموع نظرات به تولیدی قابل قبول و باکیفیت رسیدیم.
ما در شرکت آذین ماهان آویسا آزمون و خطاهای زیادی را از سر گذراندیم تا در نهایت توانستیم بعد از هشت ماه تلاش مستمر و پیگیرانه اولین تولید مقبول خود را پنج روز مانده به تحویل سال 1396 به سرانجام برسانیم. تلاش ما و تیم فنی مان در عنفوان سال 1396 به ثمر نشست تا خستگی ماه ها تلاش در تن ما نماند.
به علت تعطیلات نوروز محصول اولیه ی ما به تولید انبوه نرسید اما به محض بازگشایی کارخانه در سال جدید تولیدات آغاز شد و رفته رفته انواع فویل های رنگی توسط آذین ماهان آویسا با نشان شبروز (SHABROOZ) به تولید رسید تا ایران به عنوان اولین تولید کننده فویل های طلاکوب در خاورمیانه مطرح شود.
کشف طلا با تلاش
ما توانستیم با سرمایه گذاری بالا (حدود 2 میلیارد 1 تاکنون) دستگاه های روز دنیا را تهیه و در گسترش تولیداتمان از آنها بهره ببریم. به علت عدم حمایت علمی ما مجبور به گردآوری علوم از جای جای جهان شدیم و دست به تولیدات همراه با آزمون و خطا زدیم. این شکل کار در کنار وسواس ما برای رسیدن به تولیدات باکیفیت باعث شد ما به یکی از مجهزترین آزمایشگاه ها دست پیدا کنیم. تمامی تولیدات ما به آزمایشگاه میرفت و ما جزء به جزء محصولاتمان را آزمایش کرده و تا رسیدن به حد مطلوب تغییر می دادیم. ما بی تلاش به طلایی نرسیدیم!
به علت وضع اقتصادی بازار جنس های درجه سه و ارزان چینی بازار را اشباع کرده بودند. باید دانست خود چینی ها در تولیدات داخلیشان از فویل های درجه یک استفاده می کنند و فویل هایی را که ما به سبب قیمت پایینشان طرفدارشان بودیم را بیش فویل (فویل های آشغالی) می خوانند. تجربه در امر صادرات ما را با انواع فویل ها آشنا کرده بود؛ ما مس های زیادی را می دیدیم که به عنوان طلا قالب بازارهای مصرف کننده ی کمتوان می شوند!
بیشترین نمونه مصرفی در فویل ها، طلاکوب (و در وهله ی دوم نقره کوب) است و ما برای رسیدن به رنگ واقعی این فویل ها دقت فراوانی به خرج دادیم تا بالاخره با آزمایش ها و بررسی های دقیق و فراوان موفق شدیم به تولیدی باکیفیت و قابل رقابت با محصولات جهانی دست پیدا کنیم.
آذین ماهان آویسا با تلاش و توکل ره صد ساله را یک شبه پیمود و توانست ضمن حفظ کیفیت، هشت طیف را از رنگ طلایی ساخته و پرداخته کند تا دست مصرف کننده ی داخلی برای انتخاب کاملا باز باشد.
ما در آذین ماهان آویسا توانستیم به ساخت انواع فویل ها در رنگ های مختلف دست یابیم و سبد محصولات چاپ طلاکوب و نقره کوب خود روی کاغذ را تکمیل کنیم. هم اکنون در حال تلاش برای دستیابی به تکنولوژی ساخت فویل های لیزری هستیم و این نوید را می دهیم که به زودی این قسم از تولیدات هم به سبد محصولات ما در آذین ماهان آویسا اضافه می شوند.
بیشتر بخوانید: معرفی چاپ برجسته و انواع آن
عزم جزم
وقتی عزمت را جزم می کنی تا از کوهی بالا بروی، از پاهای خودت گرفته تا خس و خاشاک و شیب های نامهربان و سنگ های بی تخفیف، همه و همه سد راهت می شوند و اعتماد به نفست را نشانه می گیرند. اگر توانستی از آنها عبور کنی و به قله برسی آنگاه میتوانی برگردی و لبخندت را نثار تمامی مشکلاتی کنی که می خواستند اشکت را ببینند.
همکاران سابق ما در چین از بذل یافته هایشان به ما مضایقه کردند و دیگر دوستان هم کمک چندانی به ما ندادند. یادم می آید خود من برای آگاهی یافتن از برخی جزئیات کار به هند سفر کردم و به کارخانه های مختلفی در آن کشور سرکشی کردم. ما برای بالا بردن توان علمی مجموعه دفعات زیادی از مهندسان خارجی دعوت به عمل آوردیم و کارکنانمان را برای کسب آموزش به کشورهای زیادی فرستادیم تا در نهایت توانستیم به تولیدی با کیفیت مطلوب برسیم.
امروز رقابت بر سر کاهش قیمت است و با چنین وضعی نمی شود زیاد بر رعایت کیفیت حساب کرد اما تاریخ نشان داده که با حمایت از تولیدکنندگان می توان این روند را تغییر داد
تازه کار را آغاز کرده بودیم و هنوز بخش زیادی از دستگاه های لازم و تجهیزات آزمایشگاهی ما از گمرک ترخیص نشده بود. ما با هماهنگی که انجام داده بودیم مهندسان زبدهای را از ژاپن برای امر آموزش دعوت کردیم اما هنگام رسیدن آنها با مشکل در ترخیص (تجهیزات از گمرک) روبرو شدیم و هرچه تلاش کردیم به در بسته خوردیم.
مهندسان ژاپنی با دیدن تعلل ما و به درازا کشیدن کار به کشور خود برگشتند و دیگر راضی به همکاری با ما نشدند. این اتفاقات و امثال آن بارها کار ما را عقب انداختند و اگر الجاء و ارجاء ما نبود مطمئنا به هدف نمی رسیدیم. آنجا بود که فهمیدم چرا کسی قبل از ما زحمت فتح باب تولید این محصولات به ظاهر ساده را به خود نداده بود.
پویایی در کیفیت، ایستایی در قیمت
چه کسی می داند آب سرد است یا گرم؟ بی شک آنکه دستش در آب قرار دارد. ما سال ها به عنوان واردکننده فعالیت داشتیم و به خوبی با انواع فویل و کیفیت آن آشنایی داشتیم. بهجرات می گویم که کیفیت تولید ما امروز از جنس های چینی و معمول بازار بالاتر است و به تولیدات اروپایی پهلو می زند.
خبرگان این صنعت افراد متشخصی هستند و به راحتی می توانند سره را از ناسره تشخیص بدهند. ما به عنوان یک تولیدکننده ی ایرانی خودمان هم از تولیدات داخل کشور حمایت می کنیم و تا جایی که شده مواد اولیه ی خود را از تولیدکنندگان داخل کشور اخذ می کنیم به جز برخی مواد که در کشور تولید نمی شوند و چاره ای جز وارد کردن آن ها نیست، اما این نکته مهم است که وقتی قرار می شود موادی را برای تولید وارد کنیم از کجا و با چه کیفیتی دست به واردات بزنیم.
عمده ی آن بخش از مواد اولیه تولیدات آذین ماهان آویسا که در کشور تولید نمی شوند از کشور کانادا وارد می شوند و آلمان، تایوان و کره هم که ید طولایی در تولید سلفون دارند از گزینه های دیگری هستند که ما مواد اولیه ی خود را با اتکاء به آنها تامین می کنیم.
ما در حینی که به دنبال ارتقای کیفی محصولمان بودیم همواره چشمی هم به کنترل قیمت آن داشته ایم تا مصرف کننده ی امروز بدون فشار و مشکل خاصی بتواند از آن در کارهایش بهره ببرد.
محصولات ما امروز کیفیتی به مراتب بیشتر از محصولات چینی رایج در بازار دارند و قیمتشان تفاوتی حداقلی ( 10 الی 15 درصدی) با آنها دارد.
کیفیت محصولات ما با نمونه های اروپایی، کره ای و تایوانی که قابل قبول هستند و مواد اولیه خوبی دارند قابل رقابت است اما قیمتش از این محصولات وارداتی کمتر است.
هیچ گنجی بی رنج و هیچ اطمینانی بی تلاش حاصل نمی شود. ما برای تولید محصولاتی قابل دفاع تلاش زیادی کردیم و هیچ نارنجی را بی رنج به دست نیاوردیم. ما از تولیداتمان مطمئن هستیم؛ من به عنوان مدیر شرکت آذین ماهان آویسا کیفیت محصولات این شرکت را تضمین و از همین جا اعلام می کنم که شرکت ما ضمن فروش، کلیه ی تولیداتش را با گارانتی بی قید و شرط عرضه می کند. هر خریداری که در کار با محصول ما با مشکلی مواجه شود و به هر طریقی رولی را خراب بیابد، ما آن را تعویض می کنیم تا لا اقل در مواجهه با ما دغدغه ای غیر از تولید برایش باقی نماند.
تولید با تعصب
در صنایعی چون چاپ که تکنولوژی به روز آن در ایران وجود ندارد و عمده ی دستگاه ها و ملزومات آن وارداتی هستند، پرسودترین کار ماندن در کسوت تجارت و واردات است اما اگر کسی بعد از به دست آوردن جایگاهی نزد بازار از این کار کناره گرفت آن وقت باید بدانیم که یک جای کار می لنگد!
کشورهای زیادی با توان کمتر و بازار محدودتر توانسته اند امروز تولیدات خود را جهانی کنند و در بخش های مختلف چاپ و بسته بندی خودکفا شوند. کشور ما علیرغم پتانسیل های زیاد، بازار گسترده و پیشینه ی درخشانی که در صنعت چاپ داشته، در بسیاری از موارد یک واردکننده ی صرف باقی مانده و هضم این ماجرا برای هر متعصبی مشکل است.
ما می دیدیم که سفارش های چاپی ما به کشورهایی چون ترکیه گسیل می شوند و سالانه ملزومات و تجهیزات زیادی که با کمی پشتوانه ی مالی و کاری در داخل کشور قابل وصول هستند، از خارج وارد شده و درآمد ایران برای شکوفایی اقتصاد کشورهای دیگر هزینه می شود. تلاش کردیم تا تاثیر کوچکی بر اعتلای صنعت چاپ و بسته بندی کشور داشته باشیم و از همان ابتدا هم سعیمان بر این بوده که در کنار رسیدن به خودکفایی در بخش تولیدات فویل در گام های بعدی به سراغ تولید سلفون و لمینت هم برویم.
آذین ماهان آویسا در کنار تلاش برای رسیدن به حداکثر کیفیت و کسب رضایت مشتری داخلی چشمی هم به صادرات و ارزآوری داشته است.
هنوز مدت زمان زیادی نیست که ما تولیداتمان را عرضه کرده ایم اما در همین مدت کم تماس هایی از صنعتگران کشورهای دیگر برای جلب همکاری داشته ایم. در همین چند هفته ی پیش هیئتی از ترکیه در کارخانه ی ما حضور پیدا کردند که بعد از صحبت های مقدماتی و مشاهده ی کیفیت محصولات ما قول هایی برای همکاری در آتیه ی نزدیک با آن ها منعقد شده است.
حمایت ملی، پشتیبانی دولتی
سال 1397را با شعار حمایت از کالای ایرانی آغاز کردیم و ما هم به عنوان تولید کننده از ملت شریف و صنعتگران زحمت کش خواستار پشتیبانی از صنعت نوپای خود هستیم. ما به عنوان یک تولید کننده ی داخلی تا آنجا که توانسته ایم مواد اولیه ی کار خود را از بین بهترین تولیدات داخل کشور تهیه کرده ایم چرا که با درد تولیدکنندگان آشنا هستیم و مشکلات آن ها را درک می کنیم.
ما همه روی عرشه ی یک کشتی هستیم و سرنوشت هر کدام از ما دیگری را هم تحت تاثیر قرار می دهد. دمینوی اقتصادی می تواند با صعود خود دیگر اجزاء را هم ارتقا بدهد و همچنین باید بدانیم که سقوط یک واحد اقتصادی نیز می تواند کسادی را ترویج کند. ما همه به هم وابسته هستیم و تنها در صورت حمایت است که می توانیم به رونق برسیم. به قولی؛ خوشبختی مانند تلفن است که حتما باید طرف مقابل شما هم آن را داشته باشد، اگر نه داشته ی شما به درد نمی خورد. امیدوارم با بذل توجه ملت و حمایتشان از کالاهای ایرانی بتوانیم به زودی شاهد رونق کلی بازارهای داخلی باشیم.
باید دانست که هر وقت تولیدکننده از فروش خود اطمینان داشته باشد و دخل و خرج خود را تنظیم کند دغدغه هایش کاهش پیدا کرده و متوجه کیفیت محصولش می شود. متاسفانه امروز رقابت بر سر کاهش قیمت است و با چنین وضعی نمی شود زیاد بر رعایت کیفیت حساب کرد اما تاریخ نشان داده که با حمایت از تولیدکنندگان می توان این روند را تغییر داد. وقتی اقتصاد شکوفا شود و مردم مشکل اقتصادی و معیشتی نداشته باشند، به دنبال کیفیت می روند و این گونه است که رقابت بر سر کیفیت به راه می افتد و می توان به فردای بهتر امید بست.
همبستگی ما ملت با هم است که می تواند ما را هم ردیف اقتصادهای موفق جهان قرار دهد. در کنار نیاز به عزم ملی، دولت هم باید نقش موثر خود را ایفا کند. کنترل بر واردات بی رویه، تسهیلات دهی، تسهیل کارهای اداری مربوط، تبلیغات از طریق رسانه های دولتی و امثال این فعالیت ها می توانند کمک حال تولیدکننده ی داخلی باشند و روند ارتقاء محصولش را تسریع بخشند.
در صحبت با مشتریان ما که عمده ی آن ها را چاپخانه ها تشکیل می دهند، همه ی صحبت ها و مصائب پیرامون مالیات، دارایی و عدم تثبیت نرخ ارز است که آن ها را با مشکل روبه رو کرده و طبعا کار ما را نیز تحت الشعاع قرار داده است. امیدواریم که دولت آغازگر این حرکت خوش یمن باشد تا پیرو آن ملت هم به تولیدات داخلی کشور امیدوار شوند.
کشور ما نیروی جوان، با انگیزه و با استعداد کم ندارد و سرمایه های خدادادی زیادی نیز داریم که می توانیم با کمی همبستگی و اعتماد، از تجمیع آن ها به موفقیت و شکوفایی برسیم. امید روزگاری خوش را برای صنعت کشورم و علی الخصوص صنعت معظم چاپ و همکارانمان در این رسته دارم.
آدرس کارخانه: کیلومتر 80 اتوبان تهران ساوه، شهرک صنعتی مامونیه، خیابان هفتم، پلاک 25 ، شرکت آذین ماهان آویسا.
کدپستی: 3941893343
ایمیل: shabrooziran@gmail.com
تلفن: 08645253916
فکس: 08645253917
منتشر شده در شماره 160 نشریه چاپ و نشر- خرداد 1397
نویسنده: میلاد حاتمی لندی
[ad_2]
Source link
وبلاگ