وبلاگ

مشکلات ناشران از منظر مدیر انتشارات معین در دولت های اخیر

فهرست مطالب

[ad_1]

انتشارات معین
hodis

مدیر انتشارات معین با انتقاد از نبود کاغذ و اعمال سلیقه‌ در زمینه مجوز کتاب‌ ها می‌ گوید: وزارت ارشاد کتابی را که ناشر پنج بار چاپ کرده می‌ گوید چاپ نکن و در واقع به قاچاقچی می‌ گوید چاپ کن! البته شاید مستقیم نگوید.

به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایسنا؛ صالح رامسری، مدیر انتشارات معین درباره مدیریت فرهنگی در حوزه ادبیات و کتاب در دولت یازدهم و دوازدهم اظهار کرد: درباره دادن مجوز و سخت‌گیری‌ هایی که پیش از دولت آقای روحانی وجود داشت، وضعیت بهتر شد. یعنی مشکلاتی که در دوره آقای احمدی‌ نژاد داشتیم در این دوره کمتر بود اما ایده‌آل نبود. من معمولا نمی‌ گویم ممیزی یا  سانسور زیرا معتقدم این‌ ها اعمال سلیقه است.

وی ادامه داد: بارها پیش آمده کتابی مجوز گرفته اما بعد از ۱۰ چاپ مسئول دیگری آمده و گفته این کتاب را دیگر چاپ نکنید یا فلان نهاد یا شخص برای کتاب یادداشتی نوشته و ارشاد به جای این‌که از موضع خود دفاع کند و بگوید این کتاب را خوانده و به این نتیجه رسیده که ضرری برای جامعه ندارد، جلو کتاب را گرفته است یا در دولتی جلو کتاب را  گرفته‌ اند و دولت دیگری آمده و به کتاب مجوز داده‌ است. برای من این اتفاق افتاده که نشان می‌ دهد اعمال سلیقه است و باید قانونی وجود داشته باشد.

وی در ادامه بیان کرد: بیش از ۴۰ سال است که کار فرهنگی می‌ کنم، من و دیگر ناشران قدیمی می‌ دانیم ارزش‌ های جامعه‌ مان چیست، چه چیزهایی خط قرمز است و کدام‌ها نیست و رعایت می‌ کنیم. اما جوانی که تازه فارغ‌التحصل شده به ناشری که ۴۰ سال است کار می‌ کند، می‌ گوید این را چاپ کن و یا نکن! یا مولفی ۲۰ سال روی کتاب کار کرده و با حرف یک جوان ۲۵ ساله تمام زحماتش هدر می‌ رود.

رامسری با بیان این‌که در دوره روحانی مشکلی که در دوره احمدی‌ نژاد، درباره اعمال سلیقه‌ ها وجود داشت کمتر بود، افزود: در دوره روحانی از نظر  سخت‌ افزاری یعنی تهیه کاغذ و مقوا و ملزومات چاپ به مشکلات عدیده‌ ای برخورد کردیم. همان‌طور که برای زنده بودن به هوا نیاز داریم، نشر هم برای زنده ماندن به کاغذ نیاز دارد. بسیاری از کتاب‌ های ما چاپ‌شان تمام شده و مردم این‌ها را می‌ خواهند اما کاغذ نیست.

وی افزود: اکثر کتاب‌ ها هم با شمارگان ۳۰۰ نسخه و ۵۰۰ نسخه منتشر می‌ شود. دکتر جعفر یاحقی حدود ۱۲ سال روی کتابی به نام «روزشمار ادبیات فارسی» کار کرد و برای این کار تیمی را هم بسیج کرده بود، کتاب را برای چاپ در انتشارات معین آماه کردیم و طی روزهای آتی هم توزیع می‌ شود، فکر می‌ کنید کتابی را که ۱۲ سال رویش کار شده و فقط دو سال ویراستاری و نمونه‌ خوانی و صفحه‌ بندی‌ اش طول کشیده، چند نسخه چاپ کرده‌ ام؟ ۴۰۰ نسخه.

انتشارات معینمشکلات انتشارات معین

مدیر انتشارات معین ادامه داد: کتاب دیگری در انتشارات معین زیر چاپ داریم که حاصل تدریس و کار استاد فرهاد فخرالدینی است به نام «وزن در موسیقی ایران»، به گفته او این کتاب حاصل دسترنج ۲۰ ساله‌اش است. به من گفت چند نسخه چاپ می‌ کنید؟ گفتم هزار تا. گفت آیا حاصل ۲۰ سال رنج من را باید هزار نسخه چاپ کنید؟ به او گفتم چاره‌ای ندارم، هزار نسخه هم در صورتی است که کاغذ دولتی داشته باشم، اگر کاغذ آزاد باشد ۲۰۰ نسخه چاپ می‌کنم.

صالح رامسری افزود: الان «قصه‌ های مجید» در انتشارات معین تمام شده است، تابستان است و بچه‌ ها این کتاب را می‌ خواهند اما کاغذ نیست. زنگ زدم آزاد بخرم، می‌ گوید چون شما هستید ۴۶۰ هزار تومان، من روی کتاب چه قیمتی بگذارم که بچه‌ ها این را بخرند و بخوانند؟ 

وی خاطرنشان کرد: تأسف دیگر این است که گروهی کتاب‌ ها را غیرقانونی چاپ می‌ کنند، تا متوجه می‌ شوند کتابی را مردم می‌ خواهند یا ناشر نمی‌ تواند چاپ کند چون ارشاد جلویش را گرفته بلافاصله منتشرش می‌ کنند، حق تألیف، پول صحافی و صفحه‌بند نمی‌ دهند، به صورت پخته‌ خواری با کیفیت پایین چاپ می‌ کنند. وزارت ارشاد هم به آن‌ها پر و بال داده است،  کتابی را که ناشر پنج بار چاپ کرده می‌گوید چاپ نکن و در واقع به قاچاقچی می‌گوید چاپ کن! البته شاید مستقیم نگوید.

انتشارات معینعدم حمایت از ناشران

مدیر انتشارات معین درباره کیفیت حمایت‌ هایی که از ناشران در این دوره شده است نیز گفت: از کدام حمایت حرف می‌زنید؟ ما که وامی نگرفتیم. خیلی وقت است به ناشران وام نمی‌دهند. از زمان وزارت مهاجرانی. در دوران روحانی خرید کتاب داشتیم اما نه در تعداد بالا، ۵۰ تا و ۱۰۰ تا درحالی که زمانی ۵۰۰ تا و هزار تا می‌خریدند. ما چندهزار کتابخانه عمومی داریم اما ۱۰۰ کتاب می‌خرند، برخی را هم ۵۰ تا. ما حمایتی ندیدیم.

بیشتر بخوانید: تامین مقوا و تعطیلی چاپخانه ها مشکلی بر مشکلات ناشران

وی درباه پیشنهاد خود برای دولت جدید نیز گفت: در وهله اول این اعمال سلیقه‌ ها را جمع کنند. ما از این موضوع خیلی ضربه می‌ خوریم. متأسفانه همه شعار می‌ دهند و حرف‌ های قشنگ می‌ زنند ولی در عمل کاری نمی‌ کنند.

مدیر انتشارات معین تاکید کرد: درباره کاغذ بی‌ مدیریتی و بلبشو بود؛ کاغذ می‌آمد و در انبار بود اما چون بر سر تعیین قیمت اختلاف داشتند که با ارز نیمایی باشد، ارز دولتی بدهند یا آزاد، به ناشران کاغذ نمی‌دادند. کاغذ چندین ماه در انبار بود و زمانی که می‌خواستیم کاغذ را بگیریم، انباردار  می‌گفت باید پول  اضافه بدهید چون چندماه در انبار مانده و باید پول انباردار را بدهید. این نشان می‌دهد مدیریت درستی نیست و اگر مدیریت درست و صحیحی داشته باشند این مشکلات به وجود نمی‌آید. 

header footer bg1

[ad_2]

Source link

دیدگاهتان را بنویسید

فهرست مطالب